So you think you can nudge
Manipulatie, het woord wat veel mensen in de mond nemen als ze kijken naar de marketing/communicatie van nu. Organisaties worden steeds slimmer en beschikken over meer data dan ooit tevoren. In de ogen van de consument ziet dit er niet altijd rooskleurig uit, maar hoe zorg je ervoor dat deze zogenaamde manipulatie een positieve invloed heeft? Het antwoord op die vraag hoopte ik beantwoord te krijgen tijdens de spreekavond van de Dépendance: How to Behave , nudging the 21st century city.
Naast het feit dat mijn Engels te vergelijken is met die van Louis van Gaal, sprak de eerste spreker als een sneltrein. Al met al heb ik mee gekregen hoe ontzettend belangrijk nudging is en waarom vooral de gemeente en organisaties hier iets mee moeten doen. Elke gastspreker had ongeveer deze boodschap, maar dan met een eigen visie. Dit was interessant, maar helaas niet hetgeen wat ik wilde horen. Ik hoopte op verbazende cases die mij lieten inzien dat ik inderdaad niet door had dat dit onderdeel was van nudging. Eén spreker liet wel zien hoe zij de straten schoner probeerden te houden in Rotterdam. Dit deden zij simpelweg door de vuilnisbakken een fel groene kleur te geven.
Om toch wat leuke voorbeelden met je te kunnen delen, ben ik zelf op onderzoek uitgegaan. Als je het internet afstruint kom je vooral voorbeelden tegen waarbij mensen zwervend afval uit de weg proberen te gaan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Holle Bolle Gijs in de Efteling die je van een afstandje al hoort roepen: “papier hier, hallo.. hallo.. papier hier, dank u”. Wat je misschien ook wel eens tegen bent gekomen , zijn de vangnetten langs het fietspad. Dit maakt het voor de mensen een spel om in ieder geval het afval te groeperen, want niet iedereen raakt natuurlijk het net. Dit zijn vooral amuserende vormen van nudging.
Dat is misschien ook het beste ingrediënt voor nudging: amusement. Zodra men iets grappig of leuk ervaart, valt het helemaal niet op dat er een bepaalde manipulatietool voor je wordt gebruikt. Of dan het beoogde resultaat behaald is, is dan vaak nog de vraag, omdat men er niet bewust mee bezig is. Om de vormen van nudging te laten slagen, is er vooral veel onderzoek en evaluatie nodig. Het moet continu getest worden om erachter te komen wat het precies oplevert en hoe je steeds dichter bij de doelstellingen komt.
Als ik de artikelen en mijn indruk van de spreekavond mag geloven, dan lijkt het erop dat Engeland de topper is op het gebied van maatschappelijke nudging. Zij weten veel respons te krijgen door simpel weg op een andere manier te communiceren over regelgeving en het naleven daarvan.
Al met al is er een hoop informatie te vinden over nudging, maar er zijn natuurlijk nog veel meer cases die hier mee te maken hebben. Mocht jij nog wat leuke voorbeelden hebben of een interessante visie op dit onderwerp, neem contact met ons op! Dit zou zomaar een nieuwe blogpost kunnen zijn!